Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Τα Πρώτα Καλά…….. Νέα για την εξόρυξη χρυσού !


Τα καλά νέα ήρθαν από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δήμου Σιντικής, την Πέμπτη 6 Μαρτίου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από αίτημα της Πρωτοβουλίας Ενάντια στη Μεταλλευτική Έρευνα και Εξόρυξη χρυσού των Ενεργών Πολιτών.
Κατά τις εργασίες τις συνεδρίασης, μέλη της Πρωτοβουλίας, παρουσίασαν και κατέθεσαν στα πρακτικά του συμβουλίου, έγγραφα που καταδεικνύουν, πως, άμεσος στόχος της έρευνας που είναι σε εξέλιξη από το ΙΓΜΕ, είναι η εξόρυξη χρυσού και όχι απλά, η χαρτογράφηση της περιοχής, καθώς και η μελέτη και ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, για το αν υπάρχουν δείγματα χρυσού, όπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ, που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση, μετά από πρόσκληση του δήμαρχου Σιντικής κ. Απόστολου Καρύδα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, το λόγο έλαβαν ακαδημαϊκοι καθηγητές και επιστήμονες και συγκεκριμένα:
· Από τον ιατρικό χώρο, ο κ. Α. Μπένος,
· Ο χημικός μηχανικός κ. Κ. Καράμπελας,
· Ο μεταλλειολόγος μηχανικός Α. Λιάβας,
· Οι γεωπεριβαλλοντολόγοι κ. Λαζαρίδης και κ. Παναγιωτόπουλος κ
· Ο πολιτικός μηχανικός κ. Παπαγεωργίου,
Οι οποίοι παρουσίασαν και ανέλυσαν, την διαδικασία της έρευνας και εξόρυξης χρυσού, αλλά αναδείξανε και τους σοβαρότατους και μη αναστρέψιμους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία αλλά και τη κοινωνία η παραπάνω δραστηριότητα.
Των εισηγήσεων ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών της αξιωματικής, ελάσσων αντιπολίτευσης του δήμου, καθώς και άλλων δημοτικών συμβούλων και παρευρισκομένων πολιτών.
Ακολούθησε η ψήφιση επί του θέματος, όπου, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε ενάντια και
· Στην περαιτέρω συνέχιση της έρευνας, αλλά και βεβαίως,
· Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
Απόφαση, η οποία ταυτίζεται πλήρως, με τη θέση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Έρευνα και την Εξόρυξη χρυσού των Ενεργών Πολιτών και φυσικά, έγινε αποδεκτή με ανακούφιση, από Ανησυχούντες πολίτες, που και αυτοί με τη σειρά τους διατράνωναν με την ειρηνική διαμαρτυρία τους καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. την αντίθεση τους, σε κάθε μεταλλευτική έρευνα και εξόρυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου